Zgaga

W niniejszym artykule zajmiemy się omówieniem mechanizmu powstawania zgagi oraz podpowiemy jak prawidłowo interpretować sygnały wysyłane przez organizm. Mamy nadzieję, że informacje okażą się Państwu przydatne i rozwieją, przynajmniej część, wątpliwości.

Główną przyczyną zgagi jest refluks żołądkowo-przełykowy. Refluks następuje na skutek nieprawidłowego działania mięśnia okrężnego, znajdującego się pomiędzy żołądkiem a przełykiem. Mięsień okrężny zamyka przełyk i zapobiega cofaniu się treści żołądkowej. Niestety, jeżeli dolny zwieracz przełyku jest zbyt rozluźniony, nadtrawiona treść pokarmowa (czyli treść o kwasowym odczynie) cofa się z żołądka i podrażnia błonę śluzową przełyku. W tym też momencie pojawia się zgaga. Osoba cierpiąca na to schorzenie może odczuwać pieczenie w przełyku, bądź też bóle promieniujące na inne części ciała.
Dolegliwości są najczęściej odczuwane pośrodku klatki piersiowej, a także w nadbrzuszu. W niektórych przypadkach ból promieniuje jednak na dalsze obszary ciała i obejmuje szyję, gardło, okolice żuchwy oraz boczne części klatki piersiowej.

Dlaczego mamy zgagę?

Zgaga może stanowić wynikową kilku czynników: palenia papierosów, picia alkoholu czy zjadania zbyt tłustych posiłków (przyczyn jest wiele i chyba nie sposób wymienić wszystkich). Najczęstszą przyczyną powstawania zgagi są jednak zbyt obfite i tłuste posiłki (innymi słowy specjały kuchni polskiej). Duże porcje żywnościowe mogą doprowadzić do niestrawności i zgagi, gdy zalegają w żołądku i tym samym upośledzają jego opróżnianie. Zalegające jedzenie, częściowo nadtrawione przez soki żołądkowe, może cofać się do przełyku i tym samym wywoływać nieprzyjemne uczucie pieczenie.
Zgaga pojawia się również po spożyciu produktów, które działają rozkurczowo na dolny zwieracz przełyku. Do tego typu „stymulatorów” zaliczyć możemy miętę pieprzową, która pita w większych ilościach może doprowadzić do poważnych problemów trawiennych i przynieść zdecydowanie więcej szkody niż pożytku.

Author: DailyHealth

Share This Post On